Chróm - stříbrné zlato
Pokud se řekne chróm, většině lidí se vybaví lesklé kovové výrobky jako vodovodní baterie nebo jiné pochromované předměty. Málokoho už ale napadne, že chróm je i prvek, který má svou roli i v lidském těle. V tomto článku si přečtete, kdy byl chróm objeven, odkud se získává, jaké jsou jeho přirozené zdroje, kolik chromu lidské tělo potřebuje a jak v něm působí.
Chróm je kovový prvek, který jako první vyizoloval francouzský chemik Louis Nicolas Vauquelin (1763 - 1829) a to v roce 1797. Získal jej z rudy obsahující minerál jménem krokoit s chemickým složením PbCrO4. Tento minerál byl objeven v roce 1766 u Jekatěrinburgu v Berezovském dole. Kromě toho se ve světě nachází třeba v Austrálii, Kanadě, Německu nebo na Slovensku.
V dnešní době se chróm získává hlavně z minerálu jménem chromit, který má složení FeCr2O4. Kromě chromitu a krokoitu existuje minimálně 46 dalších minerálů obsahujících chróm. Jejich výčet naleznete na adrese https://pubs.usgs.gov/of/2001/0381/report.pdf na stranách 15 až 16.
Krokoit Autor fotografie: Géry Parent Licence: CC BY-ND 2.0 |
Chromit Autor fotografie: John Sobolewski Licence: CC BY 3.0 |
Každý atom chrómu, ať už získaný z minerálů uvedených výše nebo jiným způsobem, má ve svém jádru 24 protonů a může mít i stejný počet elektronů. Jako každý atom ale může elektrony získávat nebo ztrácet. Zajímavé je, že se tím výrazně mění jeho vlastnosti a pro lidské tělo je důležitý především chróm, který má o 3 elektrony méně než protonů. Potom se označuje jako Cr3+ nebo trojmocný chróm a právě takovýto chróm hraje roli ve vstřebávání cukrů buňkami. Jiné varianty chrómu mohou být pro člověka naopak nebezpečné. Třeba šestimocný chróm Cr6+ obsažený například v cementu jako vedlejší produkt jeho výroby je pro člověka nebezpečný i když se oproti Cr3+ liší jenom o 3 elektrony.
Přirozené zdroje chrómu
Přirozeným zdrojem chrómu je pro člověka strava. V té jsou samozřejmě rozdíly co se obsahu chrómu týče. Toto jsou hlavní důvody ovlivňující obsah chrómu v dané potravině:
-
obsah chrómu v půdě nebo vodě
-
schopnost ovoce a zeleniny vstřebávat chróm
-
potrava zvířat, ze kterých jsou získávány živočišné produkty
Příklad: u krav krmených trávou je obsahu chromu v jejich mléce 30 - 50 μg v 1 l, u krav krmených siláží je ale mnohem nižší. -
zpracování potraviny
příklad: u pšenice je obsahu chromu 170 - 180 μg / 100 g, jenomže většina z tohoto množství je ve slupce zrna. Po jejím odstranění už proto bílá pšeničná mouka obsahuje pouze 25 μg chrómu / 100 g.
Přehled potravin s vysokým i nižším obsahem chrómu.
Zdroj | Obsah chromu (µg/100 g) |
slávky | 128 |
para ořechy | 100 |
ústřice | 57 |
sušené datle | 29 |
hrušky | 27 |
garnát obecný | 26 |
rajčata | 20 |
houby | 17 |
brokolice | 16 |
ječmen (celozrnný) | 13 |
lískové ořechy | 12 |
vepřové kotlety | 10 |
kukuřice (celozrnná) | 9 |
vaječné žloutky | 6 |
hovězí | 3 |
sleď | 2 |
Zdroj: https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/chromium-in-the-diet
Denní potřeba a forma chrómu
Denní referenční hodnota příjmu chrómu u dospělého člověka byla stanovena na 40 μg a tím je myšleno množství, které člověk přijme do těla. Je ale potřeba rozlišovat i mezi množstvím chrómu, které je přijato, a množstvím, které tělo nakonec metabolicky využije. Mezi těmito množstvími mohou totiž být značné rozdíly, které jsou způsobeny “formou”, ve které je chróm přijat.
Forma chrómu může být organická nebo anorganická. U organických forem je atom chrómu spojen s organickou molekulou, čímž se pro tělo stává snadněji vstřebatelným.
U anorganických forem prvek není spojen s žádnou organickou molekulou a jeho využitelnost v těle klesá.
Mezi organické formy chromu patří například laktát chromu a mezi anorganické formy patří třeba chlorid chromitý. Pro lepší vstřebatelnost laktátové formy produkty VitalChrom Shake a VitalChrom Drink obsahují organický laktát chrómu.
Působení chrómu na krevní cukr
Potrava, kterou člověk přijme, je v těle rozkládána a lidský organismus z ní mimo jiné získává pro život nezbytnou glukózu. Ta se nakonec ocitne v krevním oběhu, kudy je rozváděna po těle k buňkám, které ji potřebují jako zdroj energie. Aby ji ale buňky mohly zužitkovat, musí molekula glukózy ( C6H12O6 ) do té či oné buňky vstoupit a právě tohoto procesu se účastní chróm. Společně s inzulínem (hormonem, který si tělo vytváří ve slinivce) působí na receptory buňky, které umožní vstup glukózy do buňky. Tím je z krve glukóza odebrána a buňka z ní získává energii pro lidské tělo. Proto je možné tvrdit, že trojmocný chróm ( Cr3+ ) přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.
Zdroj: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1732
VitalChrom Shake a Drink
Chróm je u našich produktů Shake a Drink natolik stěžejním prvkem, že je dokonce součástí názvu jejich produktové řady - VitalChrom. Díky své efektivní laktátové formě a působení na krevní cukr (oboje podrobněji popsáno výše) totiž chróm napomáhá zpracování energie, která by se jinak mohla uložit v těle v podobě tuku, což je právě ten efekt, který vyhledávají lidé snažící se o kontrolu své váhy.
Další informace o našich produktech Shake a Drink naleznete na stránkách věnovaných jejich složení
https://www.vitalchrom.cz/vitalchrom-shake-slozeni
https://www.vitalchrom.cz/vitalchrom-drink-slozeni
Koupit
VitalChrom Shake můžete zakoupit přímo od výrobce na tomto webu.
Zasíláme přes Zásilkovnu a PPL.