Chróm - stříbrné zlato

Pokud se řekne chróm, většině lidí se vybaví lesklé kovové výrobky jako vodovodní baterie nebo jiné pochromované předměty. Málokoho už ale napadne, že chróm je i prvek, který má svou roli i v lidském těle. V tomto článku si přečtete, kdy byl chróm objeven, odkud se získává, jaké jsou jeho přirozené zdroje, kolik chromu lidské tělo potřebuje a jak v něm působí.

Chróm je kovový prvek, který jako první vyizoloval francouzský chemik Louis Nicolas Vauquelin (1763 - 1829) a to v roce 1797. Získal jej z rudy obsahující minerál jménem krokoit s chemickým složením PbCrO4. Tento minerál byl objeven v roce 1766 u Jekatěrinburgu v Berezovském dole. Kromě toho se ve světě nachází třeba v Austrálii, Kanadě, Německu nebo na Slovensku.

V dnešní době se chróm získává hlavně z minerálu jménem chromit, který má složení FeCr2O4. Kromě chromitu a krokoitu existuje minimálně 46 dalších minerálů obsahujících chróm. Jejich výčet naleznete na adrese https://pubs.usgs.gov/of/2001/0381/report.pdf na stranách 15 až 16.

Krokoit
Autor fotografie: Géry Parent 
Licence: CC BY-ND 2.0
Chromit
Autor fotografie: John Sobolewski 
Licence: CC BY 3.0


Každý atom chrómu, ať už získaný z minerálů uvedených výše nebo jiným způsobem, má ve svém jádru 24 protonů a může mít i stejný počet elektronů. Jako každý atom ale může elektrony získávat nebo ztrácet. Zajímavé je, že se tím výrazně mění jeho vlastnosti a pro lidské tělo je důležitý především chróm, který má o 3 elektrony méně než protonů. Potom se označuje jako Cr3+ nebo trojmocný chróm a právě takovýto chróm hraje roli ve vstřebávání cukrů buňkami. Jiné varianty chrómu mohou být pro člověka naopak nebezpečné. Třeba šestimocný chróm Cr6+ obsažený například v cementu jako vedlejší produkt jeho výroby je pro člověka nebezpečný i když se oproti Cr3+ liší jenom o 3 elektrony.

 

Přirozené zdroje chrómu

Přirozeným zdrojem chrómu je pro člověka strava. V té jsou samozřejmě rozdíly co se obsahu chrómu týče. Toto jsou hlavní důvody ovlivňující obsah chrómu v dané potravině:

  • obsah chrómu v půdě nebo vodě

  • schopnost ovoce a zeleniny vstřebávat chróm

  • potrava zvířat, ze kterých jsou získávány živočišné produkty
    Příklad: u krav krmených trávou je obsahu chromu v jejich mléce 30 - 50 μg v 1 l, u krav krmených siláží je ale mnohem nižší.

  • zpracování potraviny
    příklad: u pšenice je obsahu chromu 170 - 180 μg / 100 g, jenomže většina z tohoto množství je ve slupce zrna. Po jejím odstranění už proto bílá pšeničná mouka obsahuje pouze 25 μg chrómu / 100 g.

 

Přehled potravin s vysokým i nižším obsahem chrómu.

Zdroj Obsah chromu (µg/100 g)
slávky 128
para ořechy 100
ústřice 57
sušené datle 29
hrušky 27
garnát obecný 26
rajčata 20
houby 17
brokolice 16
ječmen (celozrnný) 13
lískové ořechy 12
vepřové kotlety 10
kukuřice (celozrnná) 9
vaječné žloutky 6
hovězí 3
sleď 2

Zdroj: https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/chromium-in-the-diet 



Denní potřeba a forma chrómu

Denní referenční hodnota příjmu chrómu u dospělého člověka byla stanovena na 40 μg a tím je myšleno množství, které člověk přijme do těla. Je ale potřeba rozlišovat i mezi množstvím chrómu, které je přijato, a množstvím, které tělo nakonec metabolicky využije. Mezi těmito množstvími mohou totiž být značné rozdíly, které jsou způsobeny “formou”, ve které je chróm přijat. 

Forma chrómu může být organická nebo anorganická. U organických forem je atom chrómu spojen s organickou molekulou, čímž se pro tělo stává snadněji vstřebatelným.

U anorganických forem prvek není spojen s žádnou organickou molekulou a jeho využitelnost v těle klesá.

Mezi organické formy chromu patří například laktát chromu a mezi anorganické formy patří třeba chlorid chromitý. Pro lepší vstřebatelnost laktátové formy produkty VitalChrom Shake a VitalChrom Drink obsahují organický laktát chrómu.

 

Působení chrómu na krevní cukr

Potrava, kterou člověk přijme, je v těle rozkládána a lidský organismus z ní mimo jiné získává pro život nezbytnou glukózu. Ta se nakonec ocitne v krevním oběhu, kudy je rozváděna po těle k buňkám, které ji potřebují jako zdroj energie. Aby ji ale buňky mohly zužitkovat, musí molekula glukózy ( C6H12O6 ) do té či oné buňky vstoupit a právě tohoto procesu se účastní chróm. Společně s inzulínem (hormonem, který si tělo vytváří ve slinivce) působí na receptory buňky, které umožní vstup glukózy do buňky. Tím je z krve glukóza odebrána a buňka z ní získává energii pro lidské tělo. Proto je možné tvrdit, že trojmocný chróm ( Cr3+ ) přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. 

Zdroj: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1732


 

VitalChrom Shake a Drink

Chróm je u našich produktů Shake a Drink natolik stěžejním prvkem, že je dokonce součástí názvu jejich produktové řady - VitalChrom. Díky své efektivní laktátové formě a působení na krevní cukr (oboje podrobněji popsáno výše) totiž chróm napomáhá zpracování energie, která by se jinak mohla uložit v těle v podobě tuku, což je právě ten efekt, který vyhledávají lidé snažící se o kontrolu své váhy.

Další informace o našich produktech Shake a Drink naleznete na stránkách věnovaných jejich složení

https://www.vitalchrom.cz/vitalchrom-shake-slozeni

https://www.vitalchrom.cz/vitalchrom-drink-slozeni



Koupit

VitalChrom Shake můžete zakoupit přímo od výrobce na tomto webu.

Zasíláme přes Zásilkovnu a PPL.

VitalChrom Shake

Akce -16 %
1080 Kč
908 Kč
ks 
Nákupem tohoto produktu získáte slevu 8 % na všechny produkty. Akce končí 31. prosince 23:59