Beta-Glukany - imunostimulanty nejenom z hub
Beta-Glukany patří mezi fyziologicky účinné látky, které se označují jako modifikátory biologické odpovědi (BRM). Konkrétně patří do skupiny imunomodulátorů, které pozitivně stimulují imunitní systém. V současné době byla rozpoznána řada beta-glukanů z různých zdrojů a s různými účinky. Kromě stimulace imunity je hlavní přínos Beta-Glukanů pro člověka snižování cholesterolu a snižování krevního cukru.
Historie
Počáteční studium beta-glukanů probíhalo ve Spojených státech a Japonsku, přičemž v každém z těchto států se výzkum lišil studovanými beta-glukany. Ve Spojených státech byly od 40. let 20. století studovány beta-glukany získané z kultur bakterií a mezi první vědce studující tyto látky patřili M. J. Shear a Nicholas R. DiLuzio. V Japonsku se rozhodli vědecky studovat houby, které tradiční medicína označovala jako léčivé a v roce 1969 Goro Chihara izoloval beta-glukany z houby Lentinula edodes - u nás také známé jako šiitake nebo houževnatec jedlý.
Zdroje beta-glukanů
Zdroje beta-glukanů jsou mnohem rozmanitější než bakterie a houby. Nacházejí se i v mořských řasách, obilovinách (tyto beta-glukany obsahuje VitalChrom Shake) nebo pivních kvasinkách. Následující tabulka uvádí další možné zdroje beta-glukanů:
Název | Původ |
betaglukan I (AAG) | bolcovitka bezová (ucho Jidášovo) |
flammulin Flammulina | penízovka sametonohá |
ganopol Ganoderma | lesklokorka lesklá (reiši) |
grifolan | trsnatec lupenitý (maitake) |
chryzolaminaran | slanomilná rozsivka |
krestin | outkovka pestrá (junši) |
kvasničný glukan | kvasinka pivní |
laminarin | hnědé řasy (čepelatky) |
lentinan | houževnatec jedlý (šiitake) |
pachymaran | pórnatka kokosová |
pleuran | hlíva ústřičná |
schizofyllan | klanolístka obecná |
sklerotinan | hlízenka hlíznatá |
skleroglukan | hlízečka hlíznatá |
tylopilan | hřib žlučník |
T-4-N, T-5-N | hadovka smrdutá |
zymosan | kvasinka pvní |
Proč se beta-glukany jmenují beta-glukany?
Pojmenování beta-glukanů je založeno na jejich specifické chemické struktuře. Jsou to polysacharidy, což znamená, že jsou to velké molekuly složené z více cukerných jednotek. Tyto cukerné jednotky jsou molekuly glukózy spojené dohromady beta-glykosidickými vazbami.
Beta-glukany a imunita
Klíčovým slovem ve spojení beta-glukanů a imunity je imunomodulace tj. reakce imunitního systému na beta-glukany jako na modifikátory biologické odpovědi (biological response modifiers BRM). Beta-glukany jsou svou stavbou podobné patogenním organismům a při kontaktu s nimi dochází k aktivaci procesů nutných pro eliminaci virů, bakterií i potenciálně toxických látek.
Zatímco dříve byly účinky beta-glukanů na imunitu odhadovány, dnes jsou již vědecky prokázány. Příkladem je třeba Imunoglukan získávaný z hlívy ústřičné, který byl testován v česko-slovenské studii. Bylo do ní zapojeno 215 dětí ve věku 3–7 let, a bylo prokázáno, že podávání přípravku s tímto imunoglukanem po dobu 6 měsíců vedlo u téměř tří čtvrtin dětí (71,2 %) k poklesu výskytu respiračních infekcí o více než polovinu.
Více informací zde: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/04/17.pdf
Kromě myší (na kterých se běžně studují účinky beta-glukanů) a lidí byl účinek glukanů na imunitu zjištěn i u žížal, krevet, kuřat, krys, králíků, morčat, ovcí, krav a koní a lidí. Díky tomu je možné beta-glukany používat k posílení imunity u prasat, ryb a krevet prostřednictvím krmiv.
Beta-glukany jsou pravděpodobně jedinou imunostimulační látkou, která je aktivní u každého biologického druhu od bezobratlých až po člověka.
Působení beta-glukanů na cholesterol
Beta-glukany z ječmene
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) na základě podmětu Cargill Incorporated rozhodl vyjádřit ke zdravotnímu tvrzení o působení beta-glukanů na snižování cholesterolu v krvi. Úřadu bylo předloženy 3 meta-analýzy, 10 studií u lidí, 2 studií u zvířat a 1 mechanistické studie. Dvě z těchto studií byly vyřazeny. Na základě zbylých studií úřad dospěl k závěru, že mezi konzumací beta-glukanů z ječmene a snížením cholesterolu v krvi je spojitost.
Má se za to, že účinek beta-glukanů ječmene na snížení cholesterolu závisí na zvýšené viskozitě, která snižuje reabsorpci žlučových kyselin a zvyšuje jak syntézu žlučových kyselin z cholesterolu, tak i vylučování neutrálních sterolů stolicí. Viskozita v tenkém střevě je určena koncentrací, molekulovou hmotností a rozpustností beta-glukanů ječmene.
Dospělí lidé, kteří chtějí snížit svůj cholesterol, by měli pro dosažení tohoto efektu zkonzumovat alespoň 3 gramy beta-glukanů získaných z ječmene.
Podobná tvrzení byla v roce 2006 schválena ve Švédsku a v roce 2008 v USA úřadem Food and Drug Administration.
Další informace: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2011.2470
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) má své sídlo v Parmě v Itálii.
Beta-glukany z ovsa
Ke stejnému závěru došel Evropský úřad pro bezpečnost potravin na podmět CreaNutrition AG i u beta-glukanů pocházejících z ovsa.
Úřadu bylo předloženo 22 studií - 3 meta-analýzy a 19 randomizovaných kontrolovaných studií. Tyto studie sledovaly účinek beta-glukanů na cholesterol u více než 3743 lidí ve věku od 16 do 77 let, kteří přijímali beta-glukany z ovsa například v cereáliích, sušenkách, chlebu a müsli.
Předložené důkazy naznačují, že účinek ovesného beta-glukanu na snížení cholesterolu může záviset na zvýšené viskozitě v tenkém střevě, která snižuje reabsorpci žlučových kyselin, zvyšuje syntézu žlučových kyselin z cholesterolu a snižuje koncentrace cirkulujícího (LDL) cholesterolu.
Stejně jako u ječmene platí, že i u beta-glukanů z ovsa by dospělí lidé pro dosažení toho výsledku měli zkonzumovat 3 g beta-glukanů denně, čehož je možné dosáhnout vyváženou stravou.
Další informace: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1885
Působení beta-glukanů na krevní cukr
U beta-glukanů z ječmene i ovsa bylo navíc prokázáno, že pomáhají omezovat zvýšení glukózy po jídle. Pro dosažení tohoto účinku je nutné zkonzumovat 4 gramy betaglukanů na každých 30 g dostupných sacharidů. Tohoto výsledku dosahují beta-glukany tak, že zvyšují viskozitu směsi jídla a slin a když tato směs dorazí to tenkého střeva, zvýšená viskozita zpomalí rychlost absorpce živin a to včetně glukózy.
Další informace: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2011.2207
VitalChrom Shake
Beta-glukany obsahuje také náš VitalChrom Shake a jejich účinek je zaručen použitím značkové vlákniny OatWell™. Další informace o obsahu koktejlu a jeho účiních naleznete na stránce o složení VitalChrom Shake
Koupit
VitalChrom Shake můžete zakoupit přímo od výrobce na tomto webu.
Zasíláme přes Zásilkovnu a PPL.